EEN CARBURATEUR AFSTELLEN

Back to Blog

EEN CARBURATEUR AFSTELLEN

Aangezien een motor zonder de juiste afstelling van de carburateur nauwelijks presteert en de een of de ander al een cilinder heeft verbrand door verkeerde instellingen, hebben we hier instructies geschreven voor het afstellen van de carburateur.

Inleiding
De belangrijkste functie van de carburateur is om de brandstof te vernevelen en deze vervolgens te mengen met de lucht die door het luchtfilter wordt aangezogen. Dit wordt het “Venturi-principe” genoemd. De schuif in de carburateur wordt op en neer bewogen door aan de gashendel te draaien. Zo regel je de doorlaatdoorsnede in de carburateur – meer doorgang betekent meer brandstof-luchtmengsel, dus ook meer vermogen.

Het cijfer achter de typeaanduiding (bijv. Dellorto PHBG 21 , Keihin PWK 28 ) geeft de maximale doorlaat van de carburateur – met de schuif helemaal open – in millimeters aan. De brandstof-lucht-mengverhouding geeft aan hoeveel delen brandstof worden gemengd met hoeveel delen lucht.

De theoretisch optimale mengverhouding voor een volledige verbranding van het mengsel is 1: 14,8. Het mengsel is echter praktisch niet haalbaar door schommelingen in snelheid, temperatuur, etc… Een mengsel met een verhouding van 1:13 is een rijk mengsel en heeft een groot aandeel brandstof, een mengsel met een verhouding van 1: 16 is een arm mengsel met weinig brandstof in de lucht.

Hoe de carburateur werkt
Wanneer de schuif volledig open is, is de hoofdsproeier verantwoordelijk voor het beperken van de maximale brandstofstroom. Afhankelijk van de doorgang van de hoofdsproeier verhoogt of verlaagt deze het aandeel benzine in de aangezogen lucht. Als de hoofdsproeier te groot is, voegt deze te veel benzine aan de aangezogen lucht toe, waardoor het mengsel rijker wordt . Als het te klein is, spreekt men van het bovengenoemde arme mengsel.

Een te rijk mengselHet kost vooral vermogen en benzine, maar het neemt ook het vermogen van de motor om te draaien weg. In de meeste gevallen blijkt dit licht tot zeer hevig stotteren te zijn, afhankelijk van het overtollige vet. Vaak wordt ten onrechte beweerd dat een te rijk mengsel de motor niet schaadt en dat is onjuist. Door de grotere hoeveelheid benzine in de vernevelde lucht wordt de olie in het mengsel van de cilinderwanden “gewassen” … = minder olie = minder smering van de draaiende delen = slecht !

Als het mengsel te arm is veel meer voorzichtigheid is geboden. Het grootste probleem hierbij is dat het mengsel heter brandt en de motor daardoor zeer snel oververhit raakt. Verder komt bij mengtankers minder olie bij de draaiende delen wat, zoals hierboven beschreven, niet bepaald voordelig is. Een iets te arm mengsel kan een hoger rendement halen, maar de hogere thermische belasting kan leiden tot een “kloppende” verbranding.
Dit betekent dat voordat de bougie ontsteekt, het mengsel door de motortemperatuur en compressie zodanig wordt verwarmd dat het vanzelf ontsteekt. Het gevolg is meestal lagerschade.
Tekenen van een te arm mengsel zijn vrij moeilijk te zien. Maar daarover hieronder meer.

samenkomst
Het juiste materiaal is essentieel voor een slimme installatie. Let er dus bij het bestellen altijd op dat er een geschikt inlaatspruitstuk en luchtfilter is besteld.
Zorg ervoor dat deze passen en monteer vervolgens de carburateur zo ver mogelijk. Steek eerst de brandstofslang, olieslang en in sommige gevallen vacuümslang op de aansluitingen. De dikste aansluiting is altijd bedoeld voor de brandstofslang!
Veel carburateurs hebben andere onheilspellende aansluitingen op de kleptoren of op de vlotterkamer. Deze zijn bedoeld voor overloopslangen. Tevens dienen de aansluitingen te zijn voorzien van slangen en dienen de slangen zo te worden gelegd dat druipende benzine niet op de achterbanden komt. De slangen mogen ook nooit aan elkaar worden geplugd.

Als alle aansluitingen zijn voorzien van een slang, moet je het deksel van de carburateur losdraaien, de schuif en veer eruit trekken, de gaskabel door het deksel halen, de veer eroverheen leggen en stevig vasthouden (een tweede man is vaak erg handig hier). Het is belangrijk om de hoes niet te vergeten bij het inrijgen! Alles is al gebeurd :-).

Als dat gelukt is, controleer dan of je glijbaan helemaal sluit en opent. Is dit niet het geval, dan is de gaskabel te kort (= schuif te wijd open) of te lang (= schuif gaat niet helemaal open). In dit geval moet u kijken of u deze kunt bijstellen met behulp van de gasgreep of de geleider op het deksel. Het is belangrijk dat hier alles perfect werkt, anders heeft het geen zin om alles op elkaar af te stemmen.

Hetzelfde geldt natuurlijk, als je een choke hebt, te maken met de choke. Het is echter een stuk makkelijker! Als je alles hebt bedraad, kun je al proberen te starten.
Als je de pech hebt dat je geen handmatige brandstofkraan hebt (bijvoorbeeld nieuwe Derbi GPR-modellen), moet je een paar keer trappen of de elektrische starter een paar minuten laten draaien totdat er benzine in de carburateur zit.

opiniepeiling
Als de bromfiets rijdt en hij dreigt dood te gaan, houd hem dan in leven met lichte stoten en draai de stationairschroef met de klok mee! Als het stationair toerental te hoog staat, draait u de stationair-gasschroef tegen de klok in totdat deze afvlakt rond 1500-2500 tpm. Je herkent de schroeven aan het feit dat ze bijna altijd voorzien zijn van een veer en 90° ten opzichte van de in- en uitlaat van de carburateur staan. Nu wachten tot de motor warm is !

Als stationair en temperatuur goed zijn, pak je de andere schroef aan de carburateurzijde: de propeller. Het regelt ook het toerental in stationair, een klein gebied boven stationair en ook het startgedrag! Laat je motor opwarmen en draai hem dan een halve slag in/uit, wacht even tot je een verandering in het stationair hoort. Je moet ermee “spelen” totdat je motor maximaal stationair looptHeeft. Vervolgens laat je de schroef in deze stand staan ​​en regel je het toerental met de stationairschroef weer op een gewenst niveau. Natuurlijk komt het ook voor dat de standaard instelling het meest optimaal is ;-). Ook later, als je vaak startproblemen hebt en de choke niet echt effectief is, is het aan te raden deze schroef af te stellen. Een goede richtlijn is om de schroef er helemaal in te draaien en dan weer ca. 2,5-3,5 slagen terug uit te draaien.

Wanneer je dit hebt gedaan, zorg dan voor het daadwerkelijke gebruiksgebied van de carburateur op een bromfiets – de volgasstand :-). Als de cilinder tijdens uw proefrit al is ingetrokken, draai deze dan goed omhoog en let op hoe de motor reageert. Als je bij lage snelheden openscheurt en de motor hapert (= Bröööööö), is dit een duidelijk teken van een te arm mengsel. Als de motor echter mooi lijkt te draaien of zelfs een beetje te rijk loopt, moet u de naaldklem eens goed nakijken en bij wijze van proef een tandje lager zetten. Meer over de naald komt hieronder.

Als de motor zwaar naar boven sputtert en zichzelf op een gegeven moment afslaat, en ook niet het gewenste vermogen / toerental haalt, is dit een teken van een te grote hoofdsproeier, d.w.z. een te rijk mengsel. Hier moet u echter bijzonder voorzichtig zijn. Elke motor heeft zijn eigenaardigheden en soms zit je helemaal op het verkeerde spoor. Het is belangrijk dat u elke wijziging noteert, zodat u indien nodig weer gebruik kunt maken van de standaardopstelling.

Aan de onderzijde van de carburateur is de zogenaamde vlotterkamer te zien. Het bevat de sproeiers, de vlotter en benzine, die vervolgens door de sproeiers wordt aangezogen.
Om het hoofdmondstuk te vervangen, kunt u ofwel – indien beschikbaar – de centrale schroef losdraaien of u moet het hele deksel verwijderen. Als je een centrale schroef hebt, gebruik die dan natuurlijk – bespaart tijd, beschermt materiaal en vooral je zenuwen ;-).

De centrale en grootste schroef is de hoofdsproeier. Daarin is een nummer gebosseleerd dat informatie geeft over de doorgang van de nozzle. In het geval van de Keihin pak je een moer 6 en draai je het mondstuk eruit! Bij de Dellorto schroef je hem eenvoudig los met een platte schroevendraaier! LET OP: Zorg ervoor dat u in de goede richting draait! Dit is vooral gevaarlijk bij koperen schroeven, omdat ze veel minder aandraaimoment nodig hebben omgaan met normale schroeven. Werk dus voorzichtig en langzaam! Als de mengbuis ook beweegt wanneer u de tuit losschroeft, schroeft u deze gewoon helemaal los en vervolgens, in gedemonteerde toestand, de mengbuis met een sleutel vasthouden en de tuit losdraaien.

Afhankelijk van het resultaat van de proefrit moet je de hoofdsproeier (door de tuners HD genoemd ) vervangen voor een grotere of een kleinere. Groter = rijker = meer benzine, kleiner = armer = minder benzine.
Wissel dus de hoofdsproeier en schroef de vlotterkamer weer vast. Zorg ervoor dat u het zegel niet vergeet of dat het ergens is uitgegleden. Met de centrale schroef maakt de O-ring zich soms vanzelf aan, als je het vergeet loopt er benzine uit de carburateur.

Het is het beste om altijd in het iets te vette gebied te bewegen . Als de motor niet liep zoals verwacht, probeer dan eerst een 8-10 maat groter mondstuk.

Variant 1:
Als de problemen erger worden, weet je, je moet naar een kleiner aantal vliegen. Dat doe je totdat de motor mooi schoon afslaat. Als je dat hebt bereikt, ga je in stappen van 2 omhoog. Zodra de motor in zeer hoge snelheden stottert, ga je weer 2 cijfers omlaag. Dan zit je aan de bovengrens voor oversmeren en blijft je motor gespaard. Wil je meer vermogen, dan kun je nu verder gas geven, maar allereerst: als je overdrijft, vernietig je in het ergste geval je cilinder.Er is een beetje manoeuvreerruimte, vooral met zwakkere cilinders en goede motorolie, maar deze manoeuvreerruimte is erg klein bij hoogwaardige cilinders.

Variant 2:
Als u een verbetering hebt bereikt met de hoofdsproeier die 8-10 maten groter is, vergroot u de hoofdsproeier totdat u bij hoge snelheden een hapering bemerkt. Ga dan, net als in variant 1, naar beneden totdat het stotteren verdwijnt!

Eindelijk moet je je kaarsfoto controleren! De elektrode van uw kaars moet donkerbruin zijn om elke dag goed te kunnen sproeien. Om een ​​zinvol bougie beeld te genereren, rijdt u ongeveer 3-4 km FULL THROTTLE – Natuurlijk niet als u in een gevaarlijke situatie terechtkomt 😉 -. Maar je hoeft het niet helemaal op te krikken. Het is alleen belangrijk dat de gaskraan helemaal open staat. Daarna parkeer je de brommer weer, wacht een paar minuten en draai de bougie los (LET OP: groot risico op brandwonden , bougie is extreem heet).
De elektrode – d.w.z. het deel dat het verst in de cilinder steekt – moet bruin tot donkerbruin gekleurd zijn. Als het nogal helder en wit is, schroef dan als test een hoofdsproeier die tien maten groter is in en controleer vervolgens de bougie opnieuw. Helder betekent een te warme brandwond en schade na een paar kilometer!

Het zuigerbeeld geeft echter preciezere informatie over de verbranding. Cilinderkop eraf halen en kijken. Idealiter is het grijsbruin en droog in het midden en wordt het vochtig en zwart naar de cilinderwand toe. Witte randen die een beetje “geknabbeld” lijken, geven aan dat het mengsel te arm is.

Als je nu had moeten merken, als de gaskraan op ongeveer 3/4 gas staat, dat de brommer stottert of dat hij langer op het gas blijft staan, dan moet je de “naaldklem” erop doen.

Als de motor een beetje hapert bij het optrekken ben je ook op de goede plek.
U kunt bij de naaldklem komen door het deksel van de carburateur te openen. Werk voortaan op een bijzonder schone en overzichtelijke ondergrond . Hier zijn enkele onderdelen die snel verloren kunnen gaan! Ook hier zijn 4 handen een voordeel!
Iedereen die de carburateur zelf heeft gemonteerd, weet al wat hij moet doen om het touw los te haken. Als je de carburateur niet zelf in elkaar hebt gezet, kun je aan het begin van de handleiding zien hoe het werkt ;-). Dus als je de gaskabel verwijdert, duw je de naald eruit. Iedereen zou de naald moeten herkennen. U ziet groeven aan de bovenkant van de naald. In een van deze groeven bevindt zich de zogenaamde naaldklem ! Het bepaalt hoe ver de naald “uitsteekt” uit de schuif en is voornamelijk verantwoordelijk voor de helft tot driekwart van het gas geven!

Als uw bromfiets eerder tijdens de proefrit in het genoemde gebied stotterde en niet echt naar voren wilde marcheren, dan zullen de jets zijn waarschijnlijk te dik, maar aangezien we niet in het volledige belastingbereik zitten, moeten we nu de naaldclip aanbrengen!
LET OP: Nooit buitenshuis werken! Je vindt de clip nooit meer terug als hij uit je handen springt ;-).
Dus mocht je brommer stotteren (te dik was), dan hangen we de clip een stapje verder Hierdoor hangt de naald automatisch wat verder naar beneden en “blokkeert” de stroom uit de hoofdsproeier sterker; hierdoor komt er minder benzine in de luchtstroom!

Monteer vervolgens alles weer – zoals hierboven al beschreven – en maak een proefrit! Als het deellastbereik beter is geworden, verlaat u de instelling of wijzigt u deze opnieuw zoals hierboven beschreven. Als het gebied echter is verslechterd, zijn de borden verkeerd en moet je het deksel er weer af halen, de clip twee treden naar beneden hangen (twee omdat we een stap eerder zijn gegaan).

Algemeen: Als het ‘s ochtends koud is, moet je zeker de choke gebruiken! Als gevolg van de kou condenseert benzine op de wanden in het inlaatkanaal en wordt weer vloeibaar. De motor heeft echter gas nodig om te verbranden. Zodra de motor een beetje warm is, kun je de choke er weer uithalen ;-). In de winter komt het wel eens voor dat de machine kort na het starten dreigt te overlijden. Geef de motor dan gewoon wat meer stationair!

Als de motor vanzelf op toeren komt of je een ongelooflijk groot mondstuk nodig hebt (Dellorto PHBG 21 boven 120 en Keihin PWK vanaf ca. 160), dan zuigt de motor waarschijnlijk “valse lucht” aan. Dit betekent dat er ergens tussen de bougie en de slede lucht in het inlaattraject wordt gezogen. Dit kan worden veroorzaakt door scheuren in de cilinder, het blok of het inlaatspruitstuk of door niet-afgedichte olie-/vacuümaansluitingen op het inlaatspruitstuk en de carburateur. Of door een lek – een beetje kit helpt hier vaak.
Om de plek gemakkelijker te vinden, laat u de bromfiets rijden terwijl deze stilstaat en spuit u het zuigpad in met startspray, remreiniger of andere licht ontvlambare sprays. Als de brommer opduikt, heb je het gat gevonden – maar wees voorzichtig: spuit niet op de hete uitlaat! BRANDGEVAAR.

Als er benzine uit de overlopen loopt, zit ofwel de carburateur te scheef in de motor (dit kun je testen door de brommer te kantelen) ofwel is de vlotter vastgelopen. De drijvers zijn de 2 veelal zwarte kunststof delen onder de vlotterkamer.
Misschien is de pen losgekomen toen je het mondstuk verwisselde?

Als de brommer plotseling afslaat tijdens het rijden kan er naast de gebruikelijke zaken als lege benzine, vastgelopen zuiger etc een sproeier los zijn gekomen. Als uw motor hevig trilt of u de hoofdsproeier te zwak indraait, komt dit wel eens voor!

Als de bromfiets niet wil lopen, controleer dan altijd eerst de bougie, vervang de bougie en controleer daarna de carburateur. De fijne gaatjes verstoppen heel, heel snel met vuil in de benzine en moeten met de hand worden schoongemaakt. Om je dat te besparen is het aan te raden om een ​​benzinefilter te gebruiken.

Let er bij het werken met carburateurs en benzine altijd op dat er geen brandhaarden in de buurt zijn! Een vlotterkamer vol benzine op de gloeiend hete uitlaat en je brommer, je garage en eventueel jezelf staan ​​in brand .

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele schade aan personen of voertuigen!

Share this post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Blog
Beste klant, wij zijn permanent gesloten. Dit komt omdat wij geen goede levering kunnen bieden en dat er heel veel niet leverbaar is. Wij zullen uw bestelling netjes verwerken. Hierover zal u snel een mail ontvangen. Wees niet bang dat u bent opgelicht dit is absoluut niet het geval. Heeft u vragen mail dan naar bestelling@schakelonderdelen.nl