EEN ONSTEKING AFSTELLEN

Back to Blog

EEN ONSTEKING AFSTELLEN

Hierbij gaan we een binnenrotor afstellen op de juiste manier. We gaan het dooie punt meten en de voorontsteking bepalen.

Benodigdheden

  • Ontsteking
  • Schuifmaat of micrometer
  • Inbussleutelset
  • Vliegwieltrekker/poulietrekker
  • Schroevendraaierset

LET OP DEZE WAARDEN ZIJN VOOR EEN MVT PREMIUM (ZWARTE)

Voor we beginnen

Het is handig voor het monteren de handleiding van de ontsteking te raadplegen. Hier worden meestal voorontsteking waardes gegeven die ongeveer goed zullen zijn.

Gaan we beginnen

Allereerst verzamelen wij wat gereedschap zodat we meteen kunnen beginnen. Eerst monteren wij de grondplaat (indien aanwezig) en de stator van de ontsteking. Probeer deze zo te monteren zodat je deze zowel linksom (verlaten) als rechtsom (vervroegen) kunt draaien.

Dode punt meten

Pak nu je micrometer of schuifmaat en ga het BDP (bovenste dode punt) van de zuiger bepalen. De krukas bij een Derbi draait linksom. Draai dus de krukas tegen de klok in. Op de micrometer zit een pen. Deze kan vrij bewegen. Draai aan de krukas tot dat de pen van de micrometer op zijn hoogste punt staat. Zet de 0 gelijk met de streep op de micrometer en zet de pen nu vast doormiddel van een inbussleutel.

Heb je geen micrometer?

In het geval je een schuifmaat gebruikt, gebruik de onderkant van de schuifmaat. Zet deze zo vlak mogelijk op de cilinderkop/bougierand en begin weer de krukas linksom te draaien tot dat deze in het BDP staat. Zet nu de schuifmaat vast en onthoud de waarde die deze aangeeft.

Voorontsteking bepalen

Nu kunnen wij de voorontsteking gaan bepalen. Ik heb er voor gekozen te beginnen met een voorontsteking van 1.5mm. Draai de micrometer in je bougie gat en begin deze omlaag te draaien naar 1.5mm. In het geval je een schuifmaat gebruikt, duw je de schuifmaat 1.5mm naar beneden.
Heb je dit succesvol gedaan dan staat de zuiger nu op 1.5mm voor het BDP.
Het is nu tijd om de rotor te monteren. Op de stator en rotor staat een markering aangeven. Raadpleeg je handleiding om te zien welke markering je moet gaan gebruiken.

Rotor monteren

In mijn geval heb ik 1 rode markering op de rotor en 2 markeringen met pijlen op de stator. Zet nu de 2 markeringen gelijk en schuif de rotor op de krukas zonder deze te bewegen. Dit omdat dan je voorontsteking veranderd.

Vast zetten van de rotor

Nu kun je de rotor vastzetten. Ik heb dit met een luchtol gedaan, dit omdat een luchtol de bout erg snel vastslaat en op deze manier beweegt de rotor minimaal. Je kunt er ook voor kiezen de krukas en de rotor te blokkeren dmv een sleutel (als dit mogelijk is).

Ontsteking aansluiten

Nu kun je de ontsteking aansluiten op de CDI en Bobine. Raadpleeg hiervoor weer je handleiding om te zien waar welk draad op moet worden aangesloten.

STARTEN MAAR

Share this post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to Blog
Beste klant, wij zijn permanent gesloten. Dit komt omdat wij geen goede levering kunnen bieden en dat er heel veel niet leverbaar is. Wij zullen uw bestelling netjes verwerken. Hierover zal u snel een mail ontvangen. Wees niet bang dat u bent opgelicht dit is absoluut niet het geval. Heeft u vragen mail dan naar bestelling@schakelonderdelen.nl